Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Přeštický kostel - Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích

Na pahorku, kde se vypíná nynější barokní kostel, stálo již před rokem 1226hradiště s kaplí župana Svatobora. Kladrubští benefičními zde později postavili gotický kostel, který byl v roce1590 zničen požárem,ale potom znovu postaven.V první polovině 18.stol.velmi sešlý a již málo prostorově vyhovující kostel nestačil tisícům poutníků,kteří v celých zástupech proudili do svatyně.Výstavba nového barokního chrámu započala pod vedením kladrubského Josefa Siebra v roce ,1750. Plány zhotovil proslulý již stavitel KiliánTynác. Dientzenhofer, který pravděpodobně vedl stavební práce až do své smrti dne 18.12.1751. Stavební práce pak převzali stavitelé František Ignác Prée, Ancefmo Luragho a Antonín Haffenecker. Stavba chrámu byla ukončena v roce 1775 a nedokončené věže zůstaly zastřešeny jen jehlancovými stříškami až do roku 1993 na portálu mezi oběmi věžemi sousoší Bolestné Matky Boží Přeštické; jakož i železný benefický kříž , složení ze začátečních písmen benefického hesla: Crux Sancia Sit Mihi Lux, Dominus Naster Sit Miki Dux což znamená Svatý kříž Pán mi buď průvodcem . Ve výkkencích fasády přikloňené k městě jsou pískové sochy v nadživotní velikosti;nahoře sv. Patrika a sv. Bonifác ,dole sv. Vojtěch a sv. Prokop.Délka chrámu je 55.55m šířka trojlodní svatyně je 28.60 m. Masivní věžë se zvedají do výše 32m. Chrám patří k vynikajícím stavebním památníkům barokního slohu v Čechách . Vnitřek chrámu Nanebevstoupení Panny Marie v Přešticích . Obraz Nanebevzetí P. Marie i obrazy na vedlejších oltářích jsou dílem Plzeňského mistra Josefa Ridemayera z r.1773.Obraz na kredenčním oltáři je od Karla Javůrka na hlavním oltáři nad svatostánkem je kopie obrazu z kostela s. Michala na starém městě pražském¨zhotovena r. 1686 Matějem Pazourkem z Dobřan (milostný obraz)
Sochy na všech oltářích jsou práce mistrů- řezbářů, kteří byli členy benediktýnského řádu a během prací prodlévali v kladrubském klášteře. Ostatní polychromované sochy jsou novějšího data.
Mramorové kvádry byly transportovány z horního Rakouska , mnohé kusy jsou však vzácnější- jejich původem je Itálie -pochází z římských a florentských lomů. Před hlavním oltářem visí sedm lamp věčného světla tepaných ze stříbrného plechu z r. 1777.
Cínové svícny jsou opatřeny iniciálami a erbem kladrubského opatství a pochází z r. 1775. Nad mistrně provedenou kazatelnou je velice krásná dřevěná socha Krista kazatele, V presbyteriu je nástropní freska od Jana Preislera z r. 1898. Obrazy Křížové cesty maloval V. Stavbmann.Intarzovaný nábytek a zpovědnice se sochami biblických kajícníků jsou ve slohu forentinském a pocházejí z doby dokončení doby stavby chrámu. V příčné chrámové lidi je oltář sv. Benedikta pod kopulí uprostřed jsou čtyři vedlejší oltáře sv., Josefa sv., Anny sv., Kiliána a sv. . Jana Nepomuckého. V kapli sv. Barbory je gotická dřevěná socha Pany Marie z roku 1480. odejmutím Ježíška byla přeměněna v soch sv. Barbory. Dále je zde obraz „Bolestné matky Přěštické“ V tepaném postříbřeném rámu zdobeném korunou, srdcem , paprsky , obláčky a andělíčky. Toto mistrovské dílo potom bylo v Augšpiku v r. 1712 a sem přeneseno ze starého kostela. Pod obrazem je pamětní deska, kterou zde dal děkan Lindeuer ,Později biskup v český Budějovicích zasadit uctění památky své matky. Varhany pochází z dílny T.Guta ze Sušice a byly vyrobeny v r.1839 mají zásuvkovou soustavu vzdušnic a lomenný pedál. V severní zvonici jsou tři zvony a umíráček v zákristií je tzv. „lavabo“ , mušlová nádoba s mosazným kohoutkem,která má podobu hlavy osedlané mořskou Panou poslední oprava kostela byla provedena v letech 1927-1938plánů architektů Omana na profesora na umělecké škole průmyslové v Praze a Rudolfa němce Profesora na umělecko průmyslové v Hradci Králové

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT